20.02.2012

Processing Programming Language


                                           

Processing
, dijital sanat ve görsel tasarım toplulukları tarafından programlamanın temellerini görsel bir yaklaşımla öğretmek için kullanılan veya elektronik bir eskiz defteri görevi de görebilen açık kaynaklı bir programlama dili ve tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). 2001 yılında Casey Reas ve Benjamin Fry tarafından başlatılan proje Java üzerine kurulmuş olup daha basit bir grafik programlama modeli ve sözdizimine sahiptir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Processing)

Nedir bu processing sorusuna açıklık getirmek gerekirse benim araştırmalarından gördüğüm kadarı ile  programlama bilgisi az olan, hiç olmayan ya da mesleği gereği programlama ile ilgisi olmayan kişilerin programlamaya başlaması, hızlı bir şekilde prototip geliştirebilmesi için hazırlanmış olan fakat günümüzde profosyonel olarak kullanılabilicek seviyeye gelmiş açık kaynaklı programala dili. 

Kendi sitesini ziyeret ettiğinizde de zaten aşağıdaki yazıyı göreceksiniz. http://processing.org/

"Processing is an open source programming language and environment for people who want to create images, animations, and interactions. Initially developed to serve as a software sketchbook and to teach fundamentals of computer programming within a visual context, Processing also has evolved into a tool for generating finished professional work. Today, there are tens of thousands of students, artists, designers, researchers, and hobbyists who use Processing for learning, prototyping, and production."  

Ayrıca avantajları olarak
  • Açık kaynak ve her şeyinin bedava olması
  • 2D, 3D görüntü işlemleri
  • OpenGL desteği
  • GNU/Linux, Mac OS X ve  Windows platformlarında çalışabilme imkanı
  • Online projeler hazırlaya bilme ve hızlı bir şekilde proje geliştirebilme
  • 100 den fazla kütüphane desteği ses, video, computer vision ve daha fazlası olarak söylenmiş.
Dil prototip geliştirmek için kullanılmaktadır. Processing bir çok ses, grafik, video işlemini işleye bilmektedir. Ayrıca nesneye dayalı bir programlama dilidir. Bunun dışında programlama bilenler için söylüyorum benim gözlemlediğim kadarı ile daha önceden java applet vb. ilgilendiyseniz çok rahat bir şekilde kullanabililir. Tek olay algoritma kurmak ve programlamaya başlamak :) Processing için geliştirilmiş bir çok kütüphane bulunmakta ve bu sayede fonksiyonlar ile programlama işi çok daha kolaylaşıyor. Dolayısıyla dil işlevsellik kazanıyor. Şimdilik incelemelerim sonucu elde ettiğim bilgiler bunlar. Ben bu dili nerden buldum derseniz Arduino yu kurcalarken ayağıma takıldı. Hızlı prototip geliştirmek için kullanılan Arduino'yu yine prototip hazırlamak için kullanılan bir programlama dili ile kullanmak kafamdaki projelerde bana hız kazandıracktır diye düşündüm.

Bu kadar konuştuktan sonra ilk proje ile processing programlama diline merhaba diyerek yazımı sonlandırıyorum.

ilk olarak processing derleyicisini kurulması gerekiyor. http://processing.org/download/

void setup(){ // program yüklenirken çalışan foksiyon
  size(200,200); // pencere boyutu ayarlanıyor
  stroke(255); // arkaplan rengi ayarlandı
}
void draw(){ // sürekli olarak çalışan foksiyon
fill(255,0,0); // red, green, blue
text("Merhaba Processing",40,50); // x=40,y=50 noktasına yerleştirilecek olan yazı
}


Ekran görüntüsü aşağıdadır. Bu aşamada ilk dikkat çeken olay proje derlendiği anda applet olarak çalışıyor.


Not : Bilgim yok fakat Arduino derleyicisi ile Processing derleyicisinin benzerlikleri dikkatimi çekti. Acaba akrabalıkları nereden geliyor :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder