7.01.2012

Arduino Nedir ?

Arduino Nedir ?
    
     Arduino açık kaynak kodlu elektronik bir platformdur. Yani donanımlara verdiğiniz ücretler dışında herhangi bir masrafı yoktur. Devre şemaları, PCB’leri vs. tamamen açıktır. Ayrıca donanımsal bir derleyici gerektirmez. Yazılan programı derlemek için gerekli olan Arduino yazılımı ücretsizdir ve kendi sitesinden son sürümünü indirebilirsiniz.
    Arduino'nun bir çok geliştirme kiti bulunmaktadır. Aynı şekilde Arduino platformunun çeşit çeşit modelleride bulunmaktadır. Benim kullanıdığım Arduino Mega 2560 modelinde ATmega 2560 mikrodenetleyisi kullanılmış. Bu model Arduino Uno'ya göre daha fazla giriş ve çıkış bacağına sahip. Onun dışında özellikleri yaklaşık olarak aynıdır. Bu platformların fiyatları ise oldukça makul seviyededir. İnternet üzerinde iyi bir fiyat araştırması ile Arduino Mega 2560 modelini 30 $ civarı bir fiyata bulabilirsiniz ;)

Arduino Uno : http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardUno
Arduino Mega 2560 : http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardADK

Arduino Mega Özellikleri :

MicrocontrollerATmega2560
Operating Voltage5V
Input Voltage (recommended)9V
Input Voltage (limits)7-18V
Digital I/O Pins54 (of which 14 provide PWM output)
Analog Input Pins16
DC Current per I/O Pin40 mA
DC Current for 3.3V Pin50 mA
Flash Memory256 KB of which 8 KB used by bootloader
SRAM8 KB
EEPROM4 KB
Clock Speed16 MHz

Yaptığım Arduino projelerine bakmak isterseniz technologylaboratory.blogspot.com/search/label/Arduino
Arduino Mega 2560 genel görünümü :

           
                   Boyutları tahmin edildiği kadar büyük bir platform değildir. En azından Mega ele avuca sığıyor :) Arduino'nun ok çok ufak olan modelleride bulunmaktadır. Cihaz USB port üzerinden güç çekiyor. Herhangi bir harici derleyici gerektirmiyor. Yazdığımız program Arduino yazılımı ile mikrodenetleyiciye usb üzerinden yükleniyor. Ayrıca USB arabirimi seri haberleşme için çok kolay bir şekilde kullanabiliyoruz. Cihaz USB üzerinden beslendiği gibi DC girişi ile de Arduino'yu besleyebiliyoruz. Genel olarak platformun kullanımı çok kolay. Arduino'yu bilgisayarınızın herhangi bir USB portuna takıyorsunuz. Gerekli sürücüyü kuruyorsunuz ve programınızı yazdıktan sonra derliyorsunuz. Artık gerisi Arduino'nun işi ;) Üzerindeki reset tuşu yüklediğimiz yazılımı yeniden çalıştırmamızı sağlıyor.


Arduino'nun sahip olduğu giriş ve çıkışlar aşağıdaki fotoğraftan görülübilir.
           
Arduino için daha ayrıntılı bilgi ve gerekli yazılımın son sürümünü indirmek için http://www.arduino.cc/ adresini ziyaret edin.

Yaptığım Arduino projelerine bakmak isterseniz technologylaboratory.blogspot.com/search/label/Arduino

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder