20.01.2012

USB PIC Programlayıcı

USB PIC Programlayıcı 


         Benim çalışmalarımda PIC programlama için kullandığım programlayıcı aşağıdaki fotoğrafta görünmektedir. Kendisi bir Brenner r5 olup el emeği göz nurudur :) Yapımı için bayağı bir uraştırmıştır. Sizde kendiniz yapmak isterseniz malzeme listesini ve devre şemalarını http://www.sprut.de/electronic/pic/projekte/brenner8/ adresinde bulabilrsiniz. Fakat fazla pahalı olmayan bir hazır programlayıcı da satın alabilir ve zaman kaybetmeden PIC programlamaya başlayabilirsiniz. Eğer sabır ve bu konularda deneyimizniz yoksa ikinci yöntem önerilir. Buna benzer bir PIC programlayıcı ile bilgisayarınızın USB portu üzerinden PIC alinesinin büyük bir çoğunluğunu kolayca programlayabilirsiniz.

        Pic programlayıcı bilgisayara bağlandıktan ve sürücülerinin kurum işlemleri, eğer yapılmamışsa kalibrasyon işlemleri de yapıldıktan sonra US-burn programı çalıştırılır. Burada dikkat edilmesi gereken ilk şey programlayıcının kalibrasyon ayarlarının yapıldığından emin olunmasıdır. Eğer kalibrasyon ayarı yapılmamış bir programlayıcı ile PIC programlamaya çalışılır ise microdenetleyiciler kalıcı olarak zarar görebilirler. Bu nedenle bu aşamaların nasıl yapıldığını çok dikatli araştırın ve programlayıcınızın kalibrasyonunun yapıldığından emin olun.

US-Burn programı çalıştırıldıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran gelir.



           Select HEX-File as source butonuna basıldıktan sonra yüklenmek istenilen .hex dosyası seçilir. Ardından wirte HEX-FİLE into PIC butonuna tıklanır. Eğer yukarıdaki ekran görüntüsüne benzer yeşil renkte bir görüntü oluşmuş ise PIC başarı ile programlanmış demektir. Fakat renk kırmızı ise ozaman bir yerler de bir sorunlar var demektir. Çalışma frekanslarını, PIC Family ayarını gözden geçirin ve PIC 'i programlayıcıya doğru olarak oturttuğunuzdan emin olun. PIC'i programlayıcıya nasıl yerleştireceğinizin bilgisi derleyicinizin kullanım bilgilerinde vardır. Fakat genel olarak PIC in sol üst bacağı (nokta işareti olan yer) ZIF soketin sol üst boşluğuna gelecek şekilde (harektli kolun olduğu yere) yerleştirilir.

Butonların ve sekmelerin ne işe yaradıkları hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse ;

Identıfıy pıc in programer :
Programlayıcıya bağlanan pıc ile ilgili bilgileri alabilmek için kullanılır. Bu sayede programlayıcının denetleyiciyi tanıyıp tanımadığı anlaşılabilir.

Select HEX-File as source : Pıc’e atılacak olan hex dosyasının seçilmesi için kullanılır.

Erace Pıc : Pic içerisinde bulunan daha önceden yüklenmiş olan hex dosyasını siler ve pic’in hafızasını boşaltır.

Write HEX-File into PIC : Seçilen hex dosyasını pıc’e yazmaya yarar.

Read from PIC into new HEX-File : PIC içerisindeki hex dosyasını okur ve bilgisyarın hafızasına .hex olarak kaydetmeye yarar.

IC-Socket / ICSP : Kullanılacak PIC in kaç bacaklı olduğunun seçilmesi için kullanılır. Eğer bu seçim unutulursa programlayıcı pıc’i tanımayabilir.

PIC Family : Kullanılacak olan pıc in hangi aileden olduğunun seçildiği alandır.

PIC Configuration : PIC ile ilgili ayarların yapıldığı ve yapılan seçimlerin görüldüğü menü.

PIC Memory : PIC in sahip olduğu hazfızanın nekadarının kullanıldığını grafiksel olarak gösteren menü.

Options  : Programlayıcının ayarlarının ve kalibrasyon ayarının yapıldığı sekme.



PIC programlama işlemi sırasında  : 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder