20.01.2012

microC for PIC

MICROCHIP MICRO C  Derleyicisi :


         Bu yazılım Microchip firmasının PIC programlamak için gerekli olan kodlarımızı yazabildiğimiz derleyicisi. Çok kullanışlı ve basit bir derleyici. Bir çok fonksiyon ve onların kullanımları ile ilgili örnekler programlayı oldukça kolay hale getiriyor. Programlaya bilmek için sadece basit C bilgisinin yeterli gelmesi de işin diğer bir yanı.
       Program özet olarak yazdığımız C kodlarını derlendikten sonra PIC içersini atıcağımız .hex uzantılı dosyayı oluşturuyor. Tabiki bunun dışında bir çok güzel ve kullanışlı yanları da var. Hakkını vermek gerekiyor microC derleyicisi oldukça özellikli ve kaliteli bir programdır. Programın genel görünümü ve proje oluşturma işlemi aşağıdaki kısımda anlatılmıştır.

Micro C programının genel görünümü :



Yeni bir proje oluşturmak için New Project butonuna tıklanır. Ardından bir wizard yardımı ile kolay bir şekilde projeyi oluşturmamız sağlanıyor.





İlk adımda geçtikten sonra hangi PIC ürününü kullanacağımız soruluyor.



İkinci adımda PIC'in çalışma frekansını seçiyoruz. Bu değer devrede kullanacağımız osilatöründe değeri oluyor.



Üçüncü adımda projenin oluşturulacağı dizini ve proje ismini belirliyoruz.



Dördüncü adımda projeye ekleyeceğimiz bir dosya var ise ekleyebiliyoruz.



Artık son adımda projede kullanacağımız kütüphaneleri seçiyoruz. Bu kısıma dokunmadan Include All diyerek geçebilirsiniz.



Son adımda ise proje oluşturma ekranı sonlandırıyor. Artık kodlama ve derleme işlemi yapılabilir.



Karşımıza aşağıdaki benzer bir beyaz bir ekran geliyor. Kodlarımızı bu alana yazacağız.

Not : Başlangıçta yaptığınız bütün ayarları ve daha da falzasını project->edit project menüsü altında sonradan da değişitrebilirsiniz.



Artık C kodunuz yazaiblir ve derleye bilirsiniz. Başlangıç olarak programdaki hazır örnekleri inceleyebilir ve takıldığınız noktalarda oldukça güzel bir şekilde hazırlanmış olan help menüse başvurabilirsiniz. Artık yazıp derlediğimiz programımızı PIC içerisine atmaya geldi. Bunun için USB PIC Programlayıcı ile ilgili yazımı inceleyebilirsiniz. Herkese kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder