2.01.2012

PIC Project 1 "HELLO WORLD"


Pic ile led yakıp söndürmek ( Dijital veri çıkışı )

Bu çalışmadan önce blogumdaki ;

ISIS ve ARES yazılımlarının kullanımı.
microC kullanımı.
7805 regülatör kullanımı.
Başlıklarının incelenmesi projenin yapımını çok kolaylaştrcaktır ;)

Parça Listesi :

1x Led
1x Breadboard
1x PIC 16F877
1x 7805
1x 100 mf Kondansatör
1x 8.000 Mhz Kristal Osilatör
2x 20 pf  Kondansatör
Pic Dünya'sına "hello world" deme şekli ;

Bilgisayar dünyasının teknik meselelerine el atmış herhangi biri öyle ya da böyle herhangi bir programlama dilinde ekrana çıktı olarak "Hello World" yazmıştır. İşte bu çalışmada pic dünaysına giriş olarak hello world anlamı taşımaktadır : )

Kullanılan Kodlar :

void main() {
 TRISB = 0;                   // Port B çıkış olarak ilan edildi.
  for(;;){                         // Led sürekli yanıp sönsün diye sonsuz döngü oluşturuldu.
        Delay_ms(1000);   // 1 sn bekleme
        PORTB = 127;      // Port B ye 01111111 gönderdik. Yani en üst bacak dışında şuan hepsi +5V.
        Delay_ms(1000);   // 1 sn bekleme
        PORTB = 0;          // Port B ye 0000000 gönderdik. Yani bütün bacaklar şuan 0V.
  }
}


Devremizin simülasyon üzerinde test edilmiş görüntüsü. Bir adet pic 16f877 bir adet red-led ve bir adet resistor eklendi. Resistor 220 ohm olarak seçildi. Pic çalışma frekansı 8Mhz olarak ayarlandı. Simülasyonda da görüldüğü gibi B potuna bilgi olarak 0111-1111 yolladağımız için B porunun sadece ilk yedi bacağı bir saniyeliğine lojik "1" oldu. Ardından bir saniye boyunca bütün bacaklar lojik "0" durumuna dönecek. Eğer biz bu bacaklara bir led bağlarsak ledin verdiği ışık sayesinde yaptığımız çalışmayı gözlemleyebiliriz. Bu çalışmanın asıl amacı led yakıp söndürmekten çok pic ile seçtiğimiz port üzerinden dijital bilgi çıkışı yani lojik "1" ve lojik "0" değerlerini üretebilmektir.

Projemizin ISIS üzerinde çalıştırılmış hali.


Micro C derleyisici ile yazılımımızı derledikten sonra derleyici yardımı ile pic üzerine programımızı yazdıryoruz. Devremizin tasarlanmış ve breadboard üzerine yerleştirlmiş hali aşağıdaki resimde görülmektedir. Pic programlandı. Pic yerine takıldı. VDD ve VSS bağlantıları yapıldı. Yakıp söndürülcek olan led gerekli olan bacağa bağlandı. Kristal ve kondansatörler bağlandı. Artık uçuşa hazırız : )


Devrenin çalışan halini aşağıdaki videodan izleyerek görebilirsiniz. Ben videoyu izlerken bir kez daha "Hello World" :) diyorum. Hepinize kolay gelsin ilk çalışma her zaman çok zordur. Neden çalışmıyor demeyin ve pes etmeyin elbet bir şekilde çalışır ;)

Ek Not  : Ben bağlamamışım fakat siz Pic'in MCLR (sol en üst) bacağına +5V vermeyi unutmayın ;) her zaman istenilen sonucu vermeyebilir. Birde lede 220 ohm direnç bağlarsanız iyi olur.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder