20.01.2012

Regülatör Kullanımı - 7805

Regülatör - 7805

    Regülatör, çeşitli nedenlerle şebeke gerilimlerinde meydana gelen voltaj düşmelerinden veya voltaj yükselmelerinden dolayı ev, işyeri, fabrika vb. yerlerdeki cihazların zarar görmesini önlemek ve bu cihazlardan azami ölçüde verim alabilmek maksadıyla imal edilen elektronik veya elektromekanik voltaj düzenleyicilerdir.
 
        Bizim kullandığımız regülatörler de benzer amaçla kullanılmaktadırlar. Kullandığımız adaptörler genellikle tam olarak 5 volt üremezler. Bazen yüksek bazen alçak gerilim üretirler. Mikro denetleyicilerde hassas olduklarından dolayı bu dalgalanma onlara zara vere bilir bunun için devrelerde düzenleyici kullanılmalıdır. Genellikle 78 serisi regülatörler kullanılır. Örneğin 7805 çıkışından 5 volt alınır.

NOT : Giriş olarak çok yüksek gerilimler vermeyin en yüksek 15 V kullanın. Fazla akım çekeceğiniz zaman regülatörün ısısına dikkat edin ve soğutmasını iyi bir şekilde yapın.



Basit ve hızlı bir şekilde Regülatör devresinin kurulumu aşağıdaki şemadaki gibidir :
       Kullanılan kondansatörler dalgalanmaları önemek içindir. Kullanımı şart değildir fakat verimli sonuç almanız için kesinlikle gereklidir.

1 - Giriş  2- Toprak  3- Çıkış

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder