PIC 16f877 - Pic 16f877A
Sahip olduğu özellikleri, ucuz kolay bulunur olması ile en çok tercih edilen mikrodenetleyicilerden birisidir. Port sayısı, ADC (Analog Digital Converter), PWM (Pulse-Width Modulation) gibi avantajları vardır. Bunun sonucu olarak boyutu biraz büyüktür. Pic'i breadboarda yerleştirdikten sonra en gerekli olan bilgi neyin nereye takılacağı bilgisidir. Bunun için pic bacaklarının şeması kritik önem taşır.
PIC 16F84 - PIC 16F84A
PIC16F84 ve PIC16F84 yine çok kullanılan pic lerden biridir. Diğer Pic serileri ile karşılaştırıldığında pek bir yeteneği yoktur. Fakat çok ucuz olması, küçük boyutlu olması tercih edilebilir kılmıştır. Eğer ADC, PWM, çok fazla giriş çıkış vb. işlemler yapmıyor iseniz devrede 16F877A yerine bunu kullanmak hem maliyet hem yer açısından daha ekonamik olacaktır. aynı şekilde pic 16f84a için pin yapısı yukarıdaki şekildedir.
Pin Bağlantıları :
Genel olarak yapılması gereken bağlantılar.
Vss : +5V bağlanılacak
Vdd : Toprak bağlantısı besleme kaynağının - ucuna bağlayın
MCLR : Reset ucu 0 V verince pic reset alır.
OSC1 : Osilator bağlantısı yapılacak olan ayak.
OSC2 : Osilator bağlantısı yapılacak olan ayak.
OSC1 : Osilator bağlantısı yapılacak olan ayak.
OSC2 : Osilator bağlantısı yapılacak olan ayak.
Eğer besleme geriliminizde parazitlenmeye karşı önemalmak istiyorsanız VSS ve VDD bacaklarına 220nF lık bir kondansatör yerleştirebilirsiniz. Böylece pici oluşabilicek dalgalanmalardan ve buna bağlı olan reset almalardan koruyabilirsiniz ;)
Kristal osilator aşağıdaki şekildeki gibidir. Değişik boy ve genişliklerde de olabilir. Projeye göre frekanları seçilir. Bu rada dikkat edilmesi gereken olay yazılımda yaptığının ayar ile aynı frekanta seçim yapılması yada projenin o şekilde ayarlanması gerekmektedir. Ek olarak seçtiğiniz PIC'in en yüksek kaç hz ile çalıştığına da bakmanız gereklidir.
Yapılması gereken bağlatının şeması görünmektedir. Ayrıca hz seçimlerine göre mercimek (seramik) kondansatörlerin sığaları tablodadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder