Buton - Anahtar


 Buton - Anahtar

 Bir çok çeşidi bulunmakla beraber basit olarak aşağıdaki şekildedir. aşağıdaki resimde görünün butonlar için zerindeki tuşa basıldığı zaman akım geçirir basılı değilken akım geçmez. Aşağıdaki resimde iki çeşit anahtar görülmektedir. Bunlardan soldaki iki bacaktan oluşur tuşa basıldığı zaman bu bacaklar üzeriden akım geçmesine izin verilir. Sağdaki ise dört bacakllıdır. Burada tuşa basılınca hangi bacakların akım geçirdiği multimetrenin temas kontrol özelliği ile hızlıca test edilebilir. Aşağıda butonların kullanımı ile ilgili anltımlar vardır. İstenilen yöntemi kullanabilir ve yazılıma ya da tasarımına uygun olacak şekilde bağlantılarını yapabilirsiniz.

 
 

Buton ile "0" değerinden "1" değerine geçme
Örneğin bir mikrodenetleyinin herhangi bir ayağına "1" değeri göndermek istiyoruz. Böyle bir durumda o pine 5V göndermemiz gerekmektedir. Akım akıllıdır ve boş olan yol üzeriden akmayı tercih eder :) Dolayısıyla aşağıdaki şekildeki gibi bir devre kurulduğunda butona basılı değil iken pin direk olarak toprağa bağlı olduğu için lojik "0" olur. Fakat tuşa basıldığında akım buton üzerinden geçer ve direnç olan yol yerine hedeflediğmiz olan pine doğru yol alır. Yani pine 5V gönderilir. Böylece yazılımsal olarak bu pinin HIGH olma durumu takip edilerek istenilen işlemeler yapılabilir.
 
Buton ile "1" değerinden "0" değerine geçme
 
Benzer şekilde eğer aşağıdaki gibi bir anahtar devresi kurulursa bu sefer mikrodenetleyicinin bacağına sürekli olarak "1" değeri gönderilir. Tuşa basıldığı andan itibaren akım mikrodenetleyiciye gitmek yerine toprağa doğru yönelir. Dolayısı ile pin bağlı olan bacak lojik "0" durumuna geçer. Böylece yazılımsal olarak bu pinin LOW olma durumu takip edilerek istenilen işlemeler yapılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder