Multimetre

Multimetre :


Multimetre

Multimetre Kullanımı :

Genel olarak multimetre ile alternatif akım gerilim ölçümü, doğru akım gerilim ölçümü, akım ölçümü, direnç değeri hesaplaması, temas kontrolü gibi temel işlemler yapılabilmektedir. Resimde görünün multimetre ucuz bir örnektir. Hata payı ve ölçüm hassasiyeti fazla iyi değildir fakat burada yapılan çalışmaların neredeyse hepsinde iş görür ;)

Multimetre off konumunda iken çalışmaz. Kullanılmadığı zamanlar içerisindeki pil boşalmaması için anahtar bu konuma alınmalıdır.

Genellikle iki renk kablo kullanılır. Kırmız kablo pozitif uç, siyah kablo ise referans uç olarak kullanılır. Bu zorunlu değildir. Fakat görsel algı sayesinde kullanımda kolaylık sağlar. Dikkat : Akımın amper mertebesinde olduğu durumlarda ölçüm yapmadan önce kırmızı olan kablo en üstteki yuvaya takılmalıdır. Cihazınızın üzerinde hangi koşullarda hangi yere takılması gerektiği yazmaktadır.


Voltaj-Gerilim ölçümü : Gerilim ölçümü devreye multimetrenin paralel bağlanması ile yapılır.
OFF seçeneğinin hemen solundaki kısım doğru akım voltajının ölçülmü için bulunan değerlerdir. Ölçmek istediğiz değer hangi voltaj değerinin alatında ise onu seçin. Ör; 5v akım geçen bir kabloda ölçüm yapmak istiyorsunuz. Bu durumda 20 yazan seçeneği seçmeniz lazım. Aynı durumda eğer 2000m V olan seçeneği seçerseniz ekranda 1 yazar. Bu uyarı sizin ölçüm kısıtını en az bir kademe daha arttırmanız gerektiği anlamına gelir. Ölçüm yaparken kullanılan kabloların yönü önemlidir. Ölçülen dğer ekranda değer - ya da + olarak değişir.  
 
OFF seçeneğinin hemen sağındaki kısım ise alternetif akım ölçmek içindir. Burada pozitif ve negatif ucun bir önemi yoktur. Sadece ölçün yaparken 10A lik bir akımdan fazlasını ve 750 voltluk bir gerilimden yüksek bir değeri ölçmeyi denemeyin yeter. Ek olarak alternatif akım ölçümü yaparken yalıtıma dikkat edin. Ölçüm yaparken iletken kısımlara temas etmemeye dikkat edin ;)




Örnek :

       

Akım Ölçümü : Akım ölçümü devreye multimetrenin seri bağlanması ile yapılır. Ölçme mantığı yine aynıdır. Anahtar çlçmek istediğimiz akım değere uygun yere getirilir. Kırmızı ve siyah uç devreye seri olarak bağlanır.

Örnek :  Şekilde I akım ölçer, V ise volt ölçeri simgeliyor. İkisinin kullanımlarını kıyaslayabilmek için güzel
bir örnek.
                                      
                                    
                                      


Direnç Ölçümü :
Direnç ölçümü için anahtar omega işaretinin olduğu kısıma getirilir. Direnç ölçümü yaparken kutupların bir önemi yoktur. Kırmızı ve siyah kablolar direncin istenilen herhangi bir bacağına temas ettirilebilir. Siyah kablo direncin bir bacağına ve kırmızı kablo direncin diğer bacağına temas etirildikten sonra direncin değeri ekranda görülülebilir. Anahtarı nereye getireceğimize gelirsek. Örneğin 220 Ohm. luk bir direnç ölçmek istiyorum 220<2000 dolayısı ile 2000 yazan kısıma getireceğim. Zaten multimetre sizi yanlış yere getirdiğiniz zaman uyarıyor. Eğer ekranda 1 yazıyorsa anahtarı bir kademe daha arttıracak şekilde çevirin. Bu uyarı bütün ölçümler için geçerlidir

Aşağıda örnek olarak 10K lık bir direncin ölçümü gösterilmektedir.






Temas ve Diyot Ölçümü : Bu ölçümler anahtar ses dalgası ve diyot sembolleri bulunan alana getirilerek yapılır. Burada kırmzı uç ile siyah uç arasında akım geçiyorsa multimetrenizden bip sesi gelir. Bunu siyah ve kırmızı ucu birbirine dokundurarakta test edebilirsiniz. Bu sayede devrenin bir yerinde temas varmı yokmu konrol edebilir aynı zamanda diyotun hangi bacağı - hangi bacağı + olduğunu kolay bir şekilde anlayabilrisiniz. Bilindiği üzere diyotlar tek yöne akım geçiriler. Bu nedenlede hangi bacağının + hangi bacağının - olduğu ya da çalışıp çalışmadığı bu ölçüm ile bulunabilir. 



   Led çalışıp çalışmadığının test edilmesi




                                                                               Şuan uzun bir BEEEEEEEEEEEEEEP sesi çıkıyor :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder